Gadádhara Pandit

Gadádhara

Holnap lesz Gadádhara Pandit megjelenésének a napja. Srimati Rádharáni a Góra-lílában Srimati Rádharáni Gadádhara alakját ölti fel az ő testében szolgálja Maháprabhut úgy, mint Vrindávanában Damódarát. Maháprbhu és Gadádhara kapcsolata annyira meghitt, hogy a maga teljességében szinte meg sem érthető.

A Rádha és Krisna között fennáló kapcsolat annyira elszakíthatatlan, hogy mikor Krisna megjelent, mint Csaitanya Maháprabhu, Rádharáni sem tudott Tőle távol maradni és elkísérte Őt Gadádharaként. Bhaktivinód Thákur maga is Gaura-Gadádhara múrti formában imádta Rádha-Krisnát.

Amikor Maháprabhu eltávozott, Gadádhara még csak alig múlt 48 éves, de az elválás annyira megtörte, hogy szinte egyik napról a másikra megöregedett. Képtelen volt már a testét megfelelően használni szeretett múrtija szolgálatában és csak nagy nehézség árán volt képes a virágfüzért Gopinátha nyakába akasztani. A karjai szinte bénultakká váltak. Gopinátha ekkor, hogy megkönnyítse Gadádhara imádatát, átalakult és ülő helyzetet vett fel. Tota-Gopinátha a mai napig az egyik leggyönyörűbb Krisna-múrti és egyben egyetlen a világon, amely ülő pózban van.

Mikor Gadádhara már végképp nem tudta elviselni az imádott Urától való fizikai elválást, egyszerűen belépett Tota-Gopináth testébe és így egyesülve Vele hagyta el a világot.

Ha a Góra-líla Gadádharával kapcsolatos eseményeire gondolunk, nem lehet nem emlékezni közben Rádha és Krisna Vrindávanában bemutatott kedvteléseire is.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.